Kategorije
Uncategorized

Nekoliko bitnih saveta za nalaženje posla!

 

 

 

Idealnog saveta koji će Vam pomoći da dobijete posao naravno nema. Osim od vašeg truda i zalaganja dosta toga zavisi I od srećie Ipak vredi pokušati.

–          Istražite ono što Vas posebno zanima. Usavršavajte se na područjima koja vas zanimaju.  Koje su vaše najjače osobine? Koji su vaši hobiji? Najbolje bi bilo usavršavati se na onim područjima koja vas zaista zanimaju. Dakle, uskladite svoje interese s karijernim planovima. Iako se čini da danas za svaki posao moraš znati sve, specijalizacija je još uvek jako bitna, stoga se najviše fokusirajte na jedan određeni deo u kojem ćete biti najbolji je od ključne važnosti.

–         Identifikujte svoju konkurentsku prednost – to znači da morate naći nešto u čemu ste bolji od ostalih kandidata. To nije lako, i drugi kandidati pokušavaju isto. Moraćete dodatno da se potrudite, kako bi povećali šanse za posao. Npr. nemojte se usavršavati samo u engleskom jeziku, pogledajte šta se još traži i učite npr. osnove nekog drugog jezika.

–          Napišite dobar CV.  Nije važno jeste li radili na dvadeset poslova ili tražite prvi, CV morate imati. Za svako radno mesto na koje se prijavljujete napišite novi CV. U njega uključite samo one informacije koje su relevantne za određeni posao.

–          Tražite veze.  Pitajte svoje profesore, porodicu i prijatelje imaju li kakve kontakte koji vam mogu pomoći u nalaženju posla. Dajte im kopiju svog CV-a. Nemojte ignorisati ni  NSZ. Razgovarajte sa savetnikom o mogućnostima.

–          Kontaktirajte preduzeća u kojima biste voleli raditi.  Čak i ako nemaju raspisane konkurse preduzećima u kojima biste voleli raditi pošaljite molbu/pismo. Praksa nekih preduzeća je da imaju kontinuirano otvorene opšte konkurse, a kad se pojavi slobodno radno mesto na razgovor se pozivaju kandidati koji odgovaraju uslovima bez dodatnog prikupljanja prijava za posao. Možete je poslati poštom, e-mailom, faksom ili nazvati telefonski. Često se na web stranicama preduzeća mogu naći upitnici koje trebate ispuniti i poslati. Ponekad kompanije  konkurse objavljuju samo na svojim web stranicama, stoga proverite  s vremena na vrijeme ima li slobodnih radnih mesta.  Uvek uzmite u obzir kompaniju kojoj se obraćate, te prilagodite način komunikacije. Prijavu sastavite korektno, navodeći razloge zbog kojih se upravo njima obraćate. To ne smi biti nešto poput na birou sam dugo, a roditelji me više ne mogu finansirati.