Kategorije
Motivaciono pismo

Motivaciono pismo za trgovca

Iako često mislimo da je profesija trgovca, kada je u pitanju prijavljivanje za posao, često zapostavljena, kadrovske službe širom sveta i te kako posvećuju pažnju ovoj struci. Pa stoga i zahtevaju posebnu pripremu prilikom pisanja motivacionog pisma odnosno Biografije.

Motivaciono pismo za trgovca, kao i za svaku drugu profesiju mora sadržati sve ono što pokazuje čitaocu Vašu motivaciju za prijavu na konkretan oglas za posao. U najkraćim crtama treba opisati zašto baš u toj konkretnoj organizaciji/firmi/lokalu, odnosno koje sve koristi organizacija može imati od Vas, odnosno kako ćete unaprediti proces prodaje i odnose sa kupcima i dobavljačima, ali i pospešiti prodaju.

Od posebne važnosti je prilagoditi motivaciono pismo svakoj prijavi, odnosno sigurno morate prilagoditi reči ukoliko konkurišete u pekari ili prodavnici široke potrošnje. Bilo šta i da pišete, fokusirajte se na osobine koje Vas izdvajaju od ostalih kandidata i pišite o Vašim interpersonalnim karakteristikama, ali nemojte prekoračiti izvesna pravila, odnosno prilagodite jezik pisanja, jer pismo mora sadržati svoj formalan karakter.

Izuzetno je važno koristiti jake glagole – pr. imao sam nadprosečne rezultate u prodaji, ili od kada sam se zaposlio u prethodnoj firmi prodaja je skočila za 20% i sl.

Trudite se da budete zanimljivi, prijatni i preduzimljivi, jer će se te osobine ceniti i tokom procesa selekcije, a i nakon toga, kada počnete da radite u organizaciji.

U prilogu je pretstavljeno motivaciono pismo za trgovca u opštoj formi i potrebno je prilagođavanje za specifičnu poziciju trgovca za koji se prijavljujete.

 

Motivaciono pismo – Trgovac – primer

 

Dragica Dragičić

Dragačevačka, 3555,

18.000 SRBIJA

tel. 063/111111111

e-mail: 1111111@yahoo.com

 

Poštovana/i,

 

Moje ime je Dragica Dragičić i žeilim da se prijavim za poziciju trgovca u Vašoj kompaniji, kako je oglašeno na sajtu www.sljaka.com.

 

Verujem da me moje radno iskustvo preporučuje za ovu radnu poziciju, jer sam radila na širokom opsegu radnih aktivnosti kao trgovac. Naime, tokom svog dosadašnjeg radnog iskustva, radila sam kao trgovac u raznim delatnostima, od ugostiteljstva do butika za žene, a radila sam širi spektar aktivnosti koje obuhvataju: logistiku, organizaciju poslovanja, nabavku i prijem robe, razvozanje robe i katering hrane. Takođe obavljaja sam razgovore sa klijentima, reklamirajući proizvode, putem telefona, mail-a, društvenih mreža i dr.

 

Smatram da moje dosadašnje radno iskustvo me osposobljava da brzo savladavam nove veštine, razvijem dobre odnose sa klijentima i poslodavcima. Jako sam komunikativna, a posedujem i znanje engleskog i slovenačkog jezika. Moje poznavanje procesa prodaje me je naučilo da se informišem o proizvodima koje prodajem na najbolji mogući način, odnosno da budem pripremljena na najbolji mogući način na sva pitanja kupaca.

 

Jako mi se dopada Vaša organizacija, naročito prodajni objekti. Mislim da je atmosfera jako prijatna, i da zaposleni daju svoj maksimum na radnom mesto. Stoga, učiniću sve da se bolje prilagodim prodajnom timu, odnosno organizacionoj kulturi Vaše kompanije.

 

U prilogu Vam dostavljam svoju prijavu i Biografiju, ukoliko imate dodatna pitanja slobodno me kontaktirajte putem mail-a ili telefonom.

 

Hvala puno unapred na razmatranju moje prijave.

 

Srdačan pozdrav,

Dragica Dragičić